HTML

Kollektív tudat - emlékezőblog

Lépten-nyomon eszünkbe jutnak gyerekkorunkból apró, foszlányszerű emlékek meséről, játékról, rajzfilmről, filmről, filmsorozatról, bármiről, amiről ma már fogalmunk sincs, mihez vagy hogy hova tartozik. Ezen a blogon ezeket gyűjtjük, hogy aztán mások segíthessenek rájönni, miről is van szó. Folyamatosan várjuk és igyekszünk megoldani az emlékfoszlányaitokat.

Friss topikok

  • süsü63: :) gyerekeimmel néztem a 90-es évek közepe táján, nagyon szerettük, örülök, hogy másnak is emlékez... (2014.06.29. 20:14) A nap rejtélye: Ikri és Mikri - MEGOLDVA!
  • ivrilider: @Barb83: szia! nekem megvan kettő rész belőle... az egyikben egy szelíd spanyol bikát mentenek meg... (2013.12.06. 22:10) Bevezető
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Szerettem ezt a sorozatot. (2010.09.28. 15:02) A hegy gyomrában
  • pazzo: Azt hiszem, erről a sorozatról van szó. Már én is régóta keresem: hu.wikipedia.org/wiki/A_hetedik_... (2010.08.01. 17:11) A nap rejtélye: A hetedik út titka
  • O'Seamus: @ariwara: Bobobók! nekem is rémlik, ilyen tüskés gyümölcsöket zabáltak és vmi repülő hajón nyomult... (2010.01.12. 10:13) A húszforintosok 2.: az ismeretlenek

Linkblog

A húszforintosok 2.: az ismeretlenek

2007.11.25. 11:45 :: DobayAdam

A húszforintosok sorozatot folytatva következzen most három olyan játék, amiről fogalmam sincs, hogy micsoda, és amiket tíz-tizenöt éves keresés után sem találok. Hátha valamelyikőtök látta, emlékszik rá. Kommentben várom hasonló gyerekkori computerjáték-élményeiteket, reményeim szerint tudunk egymásnak segíteni. :)

* A Westend helyén egykor létezett játékteremben számos flipper és az akkor kijött Puzzle Bobble között (vagyis valamikor 1994 környékén járunk) ott volt egy japán gyártmányú platformjáték, amiben egy nagy cég (az emlékeimben New Life Company vagy Corporation él, persze ilyen keresőkifejezésekre a Google csak anonim alkoholistáknak új életet kezdő cégeket hoz fel) mindenféle mutáns szörnyekkel árasztotta el a várost/világot, az egyetlen lehetőség pedig egy fekete borzolt hajú fehér pólós srác kitermelése (kezdőképen a világot ellepő nagy lila mutáns kukacok majd a srác létrehozása egy ilyen nagy laboratóriumi csőben). Hősünk alapvetően kis fehér vagy narancssárga gömböcöket tudott lődözni, persze mindenféle erőnövelő dolgot is be lehetett szerezni.
Az első pálya egy szürke alapszínű gyárban játszódott, ahol az első szörny egy a plafonról pirosan csöpögő valami volt, ami alatt át kellett szaladni. Sok felfelé mászás után a pálya jobb felén már lefele kellett menni, ahol is egy kanálisból előtört az első nagy szörny, a bevezetőben is látott nagy lila kukac. A kukac tizenvalahány gömbből állt össze, az első gömb volt a feje, ez néha levált és forgószélként körbement a játéktéren.
Ennek legyőzése után hősünk is beugrott a kanálisba, a második pálya már a zöldes-sárgás szennyvízcsatornában játszódott. Itt hol a víz felett, hol benne kellett navigálni a vízből kiugró nagy, piros és sárga polipok illetve fenyegető lila ebihalak között. Eddig tartottak a huszasaim, szomorúan búcsúztam el kegyelmet kérő hősünktől aki a játék elején látott nagy kémcsőben bugyborékolva várta az újabb apró bedobását.

* Ez jóval nehezebb, mert ebből keveset láttam. A Balaton déli partján, valószínűleg Fenyvesen, de lehet hogy Lellén (az déli part?) a strand környékén volt jó pár gép kitéve. Egyikükön egy platformjáték, amivel profi tizenakárhányéveseket láttam játszani. Az egyik pálya, amivel játszottak, egy vulkán belseje volt, ahol viszonylag vastag lila kőoszlopokon kellett ugrálni, miközben a lyukakból folyamatosan törtek fel a tűzoszlopok. Azért fogott meg a játék, mert szokatlan volt a pályaszerkezete, a pályavégi főellenség ugyanis úgy jelent meg, hogy főhősünkkel elszaladtunk a pálya végére, ahol azonban egy vastag lila sziklafal volt. Ekkor elhallgatott a pályazene és ahonnan a hős bejött, onnan jött be a hatalmas, teljes képrenyő magasságú főszörny.

* Az utolsó játékkal a Balaton északi partján, Szigligeten játszottam sokat egy nyáron a kilencvenes évek elején, először az Arany Patkó nevű étteremben, ahol az akkori tulaj is sokat nyomta (és magyarázta a trükköket), aztán lekerült a strandra. Egy izmos katonaszerű fószerrel kellett általában balról jobbra haladni, eddig a szokásos történet, azonban rengeteg újszerű dolog volt a játékban. Az első pálya egy faluban játszódott, ahol nemsokára megjelent egy nagy tank, ezt kellett szétütni, de úgy, hogy a tankból kidobált kézigránátokat kellett ügyesen visszadobálni rá (amíg meg nem dobálták a gránátokat, a tankot lehetett ütlegelni). Ezután változott a játékstílus, és máris egy repülő alkalmatosságba került hősünk, amivel el kellett jutni egy rozsdaszínű repülő bázisra, ahol aztán ismét visszatért a balról-jobbra (aztán csavarként jobbról balra) haladó ütlegelés. Itt volt a legszemetebb húszforintos-elnyelő trükk, ugyanis ha bejutottunk a bázisra, ott rendre kinyíltak ajtók a háttérben. Arról viszont nem szólt a program, hogy ha az ember úgy sétál el az ajtó előtt hogy az nyitva van, egyszerűen kiesik a gépből, automatikusan elveszítve egy életet.

Hát nem könnyű feladványok ezek, de ki tudja. :)

5 komment

Címkék: játék kilencvenes évek

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektivtudat.blog.hu/api/trackback/id/tr44201934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mark'yhennon · http://markyhennon.blogter.hu 2007.11.26. 18:04:38

Őszintén szólva fogalmam sincs egyik játékról se, de talán próbálkozz a játékgépeket (akkor?) üzemeltető cégekkel felvenni a kapcsolatot. Sose lehet tudni...

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.11.26. 19:39:32

A Szigligettel még oké mert ott tudom hogy kihez tartozhatott a gép, de a többi helyszín már rég nem létezik. A Nyugatinál most ott a Westend van, ki lehet egyáltalán deríteni hogy mi volt ott tíz évvel ezelőtt? Szerintem necces.

Mark'yhennon · http://markyhennon.blogter.hu 2007.11.28. 20:10:03

Minden cégadat kutatható, a Cégbíróságon meg tudják mondani. Lehet, hogy illetéket kell majd fizetni, és lehet hogy kicsit sokáig tart. Az is előfordulhat, hogy a Levéltárban fogsz majd rálelni a kért adatokra, dehát valamit valamiért. =) Sok sikert!

ariwara 2009.11.11. 02:07:41

Sziasztok!Keresek egy rajzfilmsorozatot, aminek sajnos nem tudom a címét. Törpökről szólt, akik hajón utaztak, ha jól emlékszem az űrben, és minden részben más bolygóra szálltak le. Még a kilencvenes években játszották, azt hiszem az MTV-n. Ha valakinek ismerős légyszi írjon. Köszi

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2010.01.12. 10:13:04

@ariwara: Bobobók! nekem is rémlik, ilyen tüskés gyümölcsöket zabáltak és vmi repülő hajón nyomultak az űrben
en.wikipedia.org/wiki/Bobobobs
youtube-on fent van pár!
süti beállítások módosítása