HTML

Kollektív tudat - emlékezőblog

Lépten-nyomon eszünkbe jutnak gyerekkorunkból apró, foszlányszerű emlékek meséről, játékról, rajzfilmről, filmről, filmsorozatról, bármiről, amiről ma már fogalmunk sincs, mihez vagy hogy hova tartozik. Ezen a blogon ezeket gyűjtjük, hogy aztán mások segíthessenek rájönni, miről is van szó. Folyamatosan várjuk és igyekszünk megoldani az emlékfoszlányaitokat.

Friss topikok

  • süsü63: :) gyerekeimmel néztem a 90-es évek közepe táján, nagyon szerettük, örülök, hogy másnak is emlékez... (2014.06.29. 20:14) A nap rejtélye: Ikri és Mikri - MEGOLDVA!
  • ivrilider: @Barb83: szia! nekem megvan kettő rész belőle... az egyikben egy szelíd spanyol bikát mentenek meg... (2013.12.06. 22:10) Bevezető
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Szerettem ezt a sorozatot. (2010.09.28. 15:02) A hegy gyomrában
  • pazzo: Azt hiszem, erről a sorozatról van szó. Már én is régóta keresem: hu.wikipedia.org/wiki/A_hetedik_... (2010.08.01. 17:11) A nap rejtélye: A hetedik út titka
  • O'Seamus: @ariwara: Bobobók! nekem is rémlik, ilyen tüskés gyümölcsöket zabáltak és vmi repülő hajón nyomult... (2010.01.12. 10:13) A húszforintosok 2.: az ismeretlenek

Linkblog

Varázsceruza és barátai

2007.10.11. 23:06 :: DobayAdam

Néhány rövid megoldás a mai kommentekben felvetettekhez:
- Testben mászkáló beszélgető vérlemezkék, nagy orrú vírusok és bátor antibiotikumok, valamint sejtűrhajóban ülő Péter kapitány és nemtommilyennevű barátnője: Egyszer volt, hol nem volt... az élet. Ez a számos rajzfilmsorozatból álló Egyszer volt... sorozat része, a többit én nem láttam magyarul adva (talán egy űrutazósat kivéve meg egy történelmeset) addig amíg a Minimax meg nem vette a többit. A Minimax az emberi testeset is újraszinkronizálta más szereplőnevekkel és új hangokkal, valahogy már nem volt meg az az ereje mint régen. Egy rész van meg kazettán, elmaradt tetanuszoltásról, nagyon tanulságos. [A háztartásombeli nosztalgiarobbanásból úgy érzem hogy ennek egyszer még kell egy külön cikket szánni.]
- Pingu valóban létező bábsorozat, rengeteg résszel, amiből minden országban más csoport ment le.
- Ágyon ugráló Ábel Anita boszorkányos tévéfilmben: Boszorkánypalánta, zenés ifjúsági tévéfilm, 1987.
- Első emailes feladványunk: "olyan cerkája volt a kiscsajnak, hogy amit rajzolt az egybõl valóra vált". Ez valószínűleg a Varázsceruza című csehszlovák rajzfilm, de ennél többet én sem tudok róla.

A továbbiakban bővebben lesz még szó az alábbi akár említett, akár nem említett dolgokról:
- A titokzatos aranyvárosok (francia-japán kooprod. rajzfilmsorozat). Történelmi sci-fi kaland három tinivel, maja amulettekkel, világuralomra törő génmódosított-hibernált olmékokkal és ősi középamerikai nukleáris erőművekkel, minden rész végén mini-dokumentumfilmmel.
- A hegy gyomrában (ausztrál ifjúsági sci-fi thriller). Ebben volt a pszichedelikus ikerpár, a piros és kék kövek és a zöld moszatos űrlények.
- The Great Giana Sisters (Commodore 64-es platformjáték). A játék, amit a kialakulatlan számítógépjáték-jogok korában simán betiltatott a Nintendo annak ürügyén, hogy túlságosan hasonlít a Super Mario Bros.-ra. Ehhez képest nagyon sokaknak megvolt itthon C64-re a játék, köszönhetően valószínűleg a nyolcvanas évek végi Petőfi Csarnokos hétvégi lemez csereberéknek.

Megoldatlan rejtélyek listája:

- piros borítós mesekönyv, tartalma: "fognyűvő manócska, aki tönkretette a Nyalókás Gergő fogait"
- mesekönyv, benne vonattal Disznófőre utazó kismalacok, további szövegfoszlány: "Duci pocak, kis csülök, / Mindjárt be is csücsülök"
- televíziós sorozat amiben "egy kobold férfi keres valamilyen elágazást majd zölddé változik"
- csokoládé, zöld papírban, citromízű, papírján citrommal
- zene, "2007-es műkorcsolya EB-n, amit mindig a kommentárok alatt nyomtak"
- játék, "baba, aminek pelenkája volt, ami hidegvíz hatására elszíneződött: kékre, ha fiú volt, pirosra, ha lány. volt olyan sellőben és kiskutyában is"

Mára ennyit, köszönöm mindenkinek ezt a remek blognyitást, és most képzeljétek el azt a mély férfi bemondóhangot, amelyik a többrészes Csipet-csapat epizódok végén mindig bemondta, hogy "Folytatjuk..."

18 komment

Címkék: napi összefoglaló

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektivtudat.blog.hu/api/trackback/id/tr24193898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gumikrumpli · http://gumikrumpli.sarok.org 2007.10.12. 00:08:59

Jamie és a csodalámpa!
Pampalini!
Télifagyi!
Az első olyan lego-bábú, aminek le lehetett hajtani a bukósisakján a szemvédőt!
Üveggolyó hálóban!
Nyuszitojás hálóban!
Wizards of war!

Beyonder 2007.10.12. 00:29:36

a fognyűvős könyvet holnap előkeresem, ha addig más nem oldja meg a rejtvényt.

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.12. 00:40:34

1szer volt hol nem volt, az nagyon jóóó volt. Kár,hogy mostanában nem néznek ilyeneket a gyerekek...csak a pokémon,meg dragonball...aztán meg csodálkoznak a szülők,hogy miért segghülye a gyerekük... Ezek a rajzfilmek azonkivül,hogy hatással voltak ránk,mert akkoriban nem volt rajzfilm csatorna,még tanulni is lehetett belőlük szépen. Nekem videon valahol meg van 1-2 rész...Kár hogy a régi szinkronnal nem adják le... :( Ezt mindig is utáltam.

Pár hónapja a via sat leadta a Rózsaszin Párducot,amit nagyon szerettem. :) Sajnos azt is újra szinkronizálva... A másik nagy kedvencem a Kacsamesék és a Csipet Csapat volt (angolul kiadták DVDén asszem). Amikor az RTL-en meghallottam másik szinkron hanggal,azt hittem elsirom magam... :(

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.12. 00:46:37

Boszorkánypalánta nem rémlik.
Hegy gyomrában?Mesélnél többet róla?:)
Disznófő nem a tesz vesz városban volt?:)de szerettem azt a könyvet...nem tudom,most hol lehet... :(((

Sebaj Tóbiás képregény? Illatos könyv? :)

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.10.12. 09:22:20

X-polgártárs: Az újraszinkronnak gyakran oka van, Disneynél például az, hogy ha nem adtak le többet valamit, akkor x év után meg kellett semmisíteni a szinkront jogvédelmi okokból. Szóval mire eszébe jutott az RTL Klubnak, hogy annyi év után előszedje, rég megszűnt az eredeti anyag. Ugyanez volt pl. a Minen lében két kanál újraszinkronizálása mögött is. Az, hogy az Egyszer volt sorozatot vagy mondjuk személyes szívfájdalmamat, a Múmint miért kellett újraszinkronizálni nem tudom, de vagy ezért, vagy azért vagy már nem találták a szinkront, de még azért is lehet mert nem tudtak megegyezni az akkori szinkronstúdióval az átadásról, vagy meg is szűnt az akkori szinkronstúdió és vele együtt a szinkron is.

Ági · http://nezdcsak.freeblog.hu/ 2007.10.13. 12:47:08

- játék, "baba, aminek pelenkája volt, ami hidegvíz hatására elszíneződött: kékre, ha fiú volt, pirosra, ha lány. volt olyan sellőben és kiskutyában is"

Magic Babies, ez pl egy olyan: nezdcsak.freeblog.hu/archives/2007/06/28/Emlekeztek/

És egy francia lap, amit találtam, ilyen zacskóban voltak: perso.numericable.fr/valxavier/titi-chan/Magic_Babies.html

(Ha nem mennének át a linkek, bocs.)

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.14. 01:28:31

erről nem is hallottam :( hál istennek nekem meg van az összes Dago és Csipet a régi magyar hanggal. :) persze igy sem adták le az összeset annó :(
Minden lébennél mi volt a baj?A DVDén az eredeti Láng József és Sztankay van...hál istennek. :)

Ági · http://nezdcsak.freeblog.hu/ 2007.10.14. 17:32:51

Itt van még egy pár Magic Baby, csak nektek ;)
nezdcsak.freeblog.hu/archives/2007/10/14/Magic_Babies_--_csak_nektek/
Több nincs nekem se. De nagyon szerettem őket, mélyhűtőben változtak igazán, anya meg mindig balhézott, hogy ne rakjak ilyeneket a hűtőbe. Most kipróbáltam az egyiket, kis területen enyhe kék színeződést adott csak. Sejtettem is, hogy már nem fog működni. Akkor eszembe sem jutott, de most érdekel, hogy hogyan működik. Aki tud róla valamit, szóljon.

airpeet 2007.10.14. 19:09:26

huuu anno elég kult volt valami híres gyurmajáték, több színben, több hardware cuccal, elég sokat nyomták a reklámját rajzfilmek szüneteiben.... az megvan valakinek? :)

Ági · http://nezdcsak.freeblog.hu 2007.10.14. 20:10:29

Play-doh? "Préseld, formázd, nem ragad, szórakoztasd el magad! Play-doh!"

dortimcsi 2007.10.21. 19:22:38

Volt egy rajzfilmsorozat amiben egy édes koalamaci volt a főszereplő...de nem jut eszembe a neve....
aztán ott volt a Walt Disney mese délután....Ausztrál expressz,Suli, stb...
és gyerekkorom egyik kedves könyvére a Sehányéves kislányra ki emlékszik??

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.10.21. 19:28:46

Mofli, az utolsó koala. Már szedem róla össze az információkat.
Huhú, Ausztrál expressz, erre nem is emlékeztem. Most már előttem van a főcíme, de hogy mi a fenéről szólt. A Suli az valami kevés részes dolog volt, és az egyik részben meghalt az egyik tanár mert az egyik diák rárakott egy fülhallgatót hangosra állítva. És akkor megénekelte hogy jaj de szomorú hogy meghalt a tanár. Furcsa sorozat volt.
A Sehányéves kislányt nem ismerem.

dortimcsi 2007.10.21. 23:27:37

Tényleg:D...Mofli...Hogy milyen rég kerestem már ezt a nevet...
Az Ausztrál Express az egyik kedvenc sorozatom volt a 90-es évek elején.Néhány férfiről és nőről szólt:Kate, Con,a nő akinek a magyar hangja Orosz Helga volt...Egy postakocsit működtettek,és az ő mindennapjaikról szólt....Késöbb csatlakozott a csapathoz,az akkor még szőke,göndör hajú Nicole Kidman is.:)
A Sehány éves kislány egy könyv,amely szépen rajzolt képek és kevés szöveg segítségével mutatja be,hogyan születünk meg.

dortimcsi 2007.10.21. 23:32:04

Az Ausztrál expressz című sorozattal időutazást tehet a néző az 1860-as évek Ausztráliájába. Ezekben a legendás időkben az emberek, szerencséjüket keresve, minden veszéllyel szembeszállva özönlöttek azokra a helyekre, ahol valaki már talált aranyat. A banditák pedig áldozatra várva kóboroltak.
A sorozat középpontjában két mindenre elszánt, kemény asszony áll: Kate Wallace, aki már hozzászokott a komoly áldozatokat követelő élethez, és az amerikai Maggie Scott, aki aranyásó férjét keresve érkezett a távoli kontinensre. A két asszony - szembeszállva az előítéletekkel és ezer veszéllyel - irányítja a helybeli postakocsi-állomást.
Íme a Port.hu rövid összefoglalója a sorozatról...:)

Louise Caire Clark (Maggie Scott)
Rod Mullinar (Jack Taylor)
Liz Burch (Kate Wallace)
Michael Caton (Paddy Malone)
Priscilla Weems (Hannah Scott)
Martin Lewis (Sam)
Nicole Kidman (Annie)

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2007.11.18. 21:14:19

A Fognyűvő manócska nekem is megvolt, mivel én 74-es vagyok, kb. 80 körülte tenném a megjelenését. Basszus, azóta nem jutott eszembe ez a könyv... manócska valami koboldszerű lény volt, ha jól emlékszem.

stb 2008.01.04. 16:27:07

@DobayAdam, Suli: én is pont erre emlékszem belőle, és John Lennontól a Jealous Guy-t énekelte később a srác, 'I didn't mean to hurt you', de akkor még nem tudtam, hogy ez Lennon:)

a citromízű csoki, az nem a régi citromos túrórudi lehet?

Nycky 2008.06.19. 21:09:33

A fognyűvő manócska nekem meg is van, csak sajna hiányzik az eleje. Kb a 2. vagy 3. oldaltól lehet meg, azaz a történet érthető, csak a legelején Gergő bemutatása hiányzik. Ha valakinek esetleg megvan, elküldhetné a szöveget legalább. Ami nekem először megvan benne szöveg az a következő:
"Ha valakitől jutalomként pénzt kapott, azt sohasem a perselyébe tette, hanem a sarki boltba szaladt, és cukorkát vásárolt érte."
Elég régi, még 1982-es kiadás, valószínüleg még az én könyvem lehetett anno (Én 77-es vagyok) Most a nagyobbik lányomnak olvasom,ezzel vettem rá a rendszeres rendes fogmosásra, csak sajnálom, hogy hiányzik az eleje.
Ami a sehányéves kisleányt illeti, nagyon aranyos könyv, és megint lehet kapni. Amikor a kisebik gyerek született, azzal mutattam meg a nagynak, hogy hogyan is fejlődik a tesója a hasamban, és azzal magyaráztam el, hogyan fog megszületni.
Tegyek fel valahova képeket a két könyvből?

Nycy

LB 2008.08.18. 04:11:11

Kedves Nycky. En pontosan ezt a regi kiadasu "fognyuvo mano"-s konyvet keresem a kislanyomnak.
Nagyon halas lennek, ha tudnal belole kepeket kuldeni.
Ha van egy perced es tudsz segiteni, akkor kuldj egy emailt legyszives a kovetkezo cimre: laszlo.balogh@sbcglobal.net.

Elore is halas koszonet!
süti beállítások módosítása